Hvala na sugestijama. A jel moze neko da mi kaze sledece:
Postavicu sliku, moje situacije:

..a u buduce praktikovacu stop loss samo ne znam na koliko pipa gore, koliko dole...u pocetku sam skolski trgovao i uvek mi se pozicija zatvori na stop loss pa sam se razocarao, jer sam stalno gresio, mozda sam trebao veci gubitak da dozvolim? Miuslim prvenstveno za zlato, jer sam se nekako vezao za njega
.
verovatno nisi postavljao stop los na pravom mestu i izlazio prerano -
poenta stop losa je da zastiti kapital - ali i da izadje iz pozicije onda kad postoje argumenti da si pogresio
strategiju moras da podesis prema broju pipa koje stavljas za stop los - vidis koliko odprilike je to neka prosecna vrednost pipa - pa 1 % racuna je xx evra pa xx evra / prosecna vrednost pipa i imas koliki volume mozes da stavis
to prilagodjavas u svakoj situaciji posebno i posto radis samo zlato vrlo brzo ces se navici i znaces napamet koliko je sta
i kad odredis stop los gde treba da bude - obavezno stavi jos 5 ili 10 pipa dalje od toga da ti neki mali spajk ne bi zatvorio dobitnu poziciju
za zlato je 10 pipa 1 $ u promeni cene zlata
znaci 1690$ na 1690 je 10 pipa promena
1690 $ do 1700 $ je 100 pipa
tako da je zlato koje se pomera od 20 do 70 $ dnevno HIHG - low to je dnevni pomeraj od 200 do 700 pipa tako da su tu velike mogucnosti za skalpiranje ali i veci rizik - mora veci stop los i manji lot nego na valutnim parovima