Autor Tema: Nafta  (Pročitano 1898 puta)

Van mreže SuperFX

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 2575
  • Karma: 41
    • Pogledaj profil
Nafta
« poslato: 23.06.2011, 21:46:03 »
Posle rekordnih cena zadnjih meseci, bliži nam se cenovna korekcija nafte.
SAD i njenih 27 saveznika, ujedinjeni u Međunarodnu energetsku agenciju, doneli su odluku da će iz državnih rezervi otpustiti 60 miliona barela nafte. Na ovaj način će se, poručuju, popuniti praznina koja je nastala jer nafte na tržištu ima manje zbog rata u Libiji.

Iz Međunarodne energetske agencije saopštili su da će svakog dana, tokom narednih 30 dana, otpuštati dva miliona barela nafte (dnevna proizvodnja u Libiji pre sukoba je iznosila 1,7 miliona barela), prenosi Bloomberg. Ova odluka je donesena samo 15 dana nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte u Beču donela odluku da se proizvodne kvote ne povećavaju.

Nobuo Tanaka, izvršni direktor Međunarodne energetske agencije, novinarima u Parizu je izjavio da visoke cene nafte štete svim svetskih ekonomijama. Nakon ove objave, cena sirove nafte na londonskoj berzi pala je na 105,68 dolara za barel, što je najniža cena još od 17. maja.

Međunarodna energetska agencija osnovana je 1974. godine i ovo je tek treći put da oslobađa zalihe nafte. Prvi put se to dogodilo 1991. godine, za vreme Zalivskog rata, a drugi put kada je uragan Katrina oštetio platforme i rafinerije u Meksičkom zalivu 2005. godine.

Sve u svemu, oprezno sa naftom ko je trguje u narednom periodu.