Autor Tema: Seci gubitak, pusti dobitak da raste  (Pročitano 20456 puta)

Van mreže Tango

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 390
 • Karma: 23
  • Pogledaj profil
Seci gubitak, pusti dobitak da raste
« poslato: 31.10.2014, 23:13:52 »
Šaljem stat, koji možda nije najjasniji na prvi pogled. Otvoreno je preko 130 pozicija koje su puštane da rastu bez TP, BE je stavljan na plusu između 10 i 20 pipa. Minus je sečen na kratko ili ako je veći .pokrivan je zatvaranjem i pozicije koja je u sličnom plusu. Time je postignut mali DD. Posle mesec dana, početni kapital od 10.000 USD je porastao na 10.198 USD, u otvorenim pozicijama je akumulirano 20.138 USD. Ako bismo zatvorili otvorene pozicije kapital (balans) bio bi 30.337 USD, što je pristojno uvećanje početnog kapitala.
Тренд је једина сигурна ствар на форексу.

Van mreže Tango

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 390
 • Karma: 23
  • Pogledaj profil
Odg: Seci gubitak, pusti dobitak da raste
« Odgovor #1 poslato: 01.11.2014, 08:20:06 »
Prilažem otvorene pozicije radi pojašnjenja.
Тренд је једина сигурна ствар на форексу.

Van mreže aleksandarmfx

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 365
 • Karma: 7
  • Pogledaj profil
Odg: Seci gubitak, pusti dobitak da raste
« Odgovor #2 poslato: 01.11.2014, 16:32:00 »
ja bih samo dodao piyitivan stop loss na primer na 50do 100  pipsa od trenutne cene tako da osiguras profite jer lako moze da se desi da se sve te cene vrate tamo gde su bile kad si zapoceo trgovanje i opet si na nuli
Momentum counts.

Van mreže Tango

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 390
 • Karma: 23
  • Pogledaj profil
Odg: Seci gubitak, pusti dobitak da raste
« Odgovor #3 poslato: 01.11.2014, 23:45:49 »
Тај приступ се може приметнити сада када имамо позције од више стотина пипа у плусу, да бисмо обезбедили профти од 50-100 пипа (мада бих питао зашто баш 50-100). Али до ових позиција од више стотина не би дошли да смо стављали БЕ на плус 50-100 пипа. Тиме такође напуштамо почетну стратегију сеци губитак, пусти добитак да расте (секли смо плус, не минус) . Цена се може вратити до плус 49, затворити нам позиције и потом може да оде неколико хиљада пипа на нашу страну и да због малог профита изгубимо велики. Ако погледамо МН карту видимо да је ГЈ у сталном расту и да је прешао пут од 6000 пипа и да је пред њим још 6000 пипа до историјског максимума. Две позиције на ГЈ имају нешто мање од 400 и 600 пипа што само мали део тог распона.

Свакако да ће се цена пре или касније вратити на почетну позицију, али ми то не знамо када ће, до тада морамо пуштати отворене позиције да се развију у више хиљада пипова посебно ако им историјски максимиму или минимум то дозвољава. И наравно у добрим приликама редовно отварати нове позцијције, јер за успостављање ових 8 позиција било је потребно отворити 133 позциција, од којих је већина завршила на БЕ, мањни део на малом губитку, а неколико њих и на већем.
Тренд је једина сигурна ствар на форексу.

Van mreže Tango

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 390
 • Karma: 23
  • Pogledaj profil
Odg: Seci gubitak, pusti dobitak da raste
« Odgovor #4 poslato: 03.11.2014, 09:27:24 »
U prilogu je karta koja objašnjava zašto ne zatvarati pozicije, niti im stavljati TS.
Тренд је једина сигурна ствар на форексу.

Van mreže Tango

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 390
 • Karma: 23
  • Pogledaj profil
Odg: Seci gubitak, pusti dobitak da raste
« Odgovor #5 poslato: 26.11.2014, 17:52:17 »
U prethodnom statu bilo je 133 trejda koja su dala zatvoren profita za 19 pipa i otvorenog profita od malo izanad 2000 profita. Danas je 26.11.2014, odnosno prošlo je 26 dana od slanja prethodnog statementa. U međuvremenu sam otvorio 29 trejdova, tako  da do sada imamo ukupno 162 trejda. Jedan, GU ulaz je uspeo da preživi i trenutno je na oko 100 pipa profita. Ostali su se zatvorili oko nule što se vidi iz grafika. Pošto je GJ nastavio, a i većina parava po MN trendu, trenutni otvoreni profti je porstao na 4600 pipa. Uvećanje za 2600 pipa u 26 kalendarskih dana je oko 140 pipa u radnom danu. Teško da bi i jednan drugi način trejda, osim longa, doneo toliko pipa dnevno, i to bez stresa.

Zatvoriti ili ne? Način kako posutpamao sa otvornim profitom definiše nas koji tip trejdera smo. Skalperi, swing, day ili long...
Тренд је једина сигурна ствар на форексу.

Van mreže Tango

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 390
 • Karma: 23
  • Pogledaj profil
Odg: Seci gubitak, pusti dobitak da raste
« Odgovor #6 poslato: 13.02.2015, 21:01:30 »
Да видимо шта се дешава са рачуном у коме покушамав да спроводим стратегију сеци губитак, пусти добитак. Позиције су биле бај и имале су пристојан профит. Током децембра цена је била неодлучна крећући се око 500 пипа горе доле. У јануару је кренула да пада и пала је 1000 пипа. У тој ситуацији сам морао да затварам отворене позиције и да се не би све вратиле на БЕ. То сам солидно одрадио тако да је балас око 44.000 усд. Оставио сам само највећу позицију са надом да се цена неће вратити у њеном случају на БЕ и да ће се недељни тренд на горе наставити, односно да је ових 1000 пипа пада била само привремена корекција а не окретање тренда. У међувремену сам отварао нове позиције. 282 мање 162, значи 120 позиција од претходног новембарског извештаја. На некима сам узео мање профите, на некима губио. Једна је преживела и сада је нешто преко 100 пипа.

За лонг трејед је најважније слоновско стрпљење. Улазити на добрим местима, сећи губитак, пуштати добитак, ставити бе када се процени и надати се да ће неке позиције врло порасти. Сам улаз није најбитнији, јесте у смислу да већина улаза заврши на ТП или БЕ (тај однос је код мене 66% према 33%). Најбитиније је не пресећи плус, а сећи минус. У ових последњих 120 позција сам изгубио дисциплину (стрпљење) тако да сам секао плус раније него што треба, а пуштао минус више него што треба (баланс да лажну слику да можемо трпети већи минус) тако да сам нарушио почетну стратегију. Мањим делом због тога што је јануар био месец када је цена каналисала, већим због неозбиљности. Срећом тиме рачун није угрожен али није ни порастао.

Шта даље? Дисциплиновано сећи губитак, пуштати добитак.
Тренд је једина сигурна ствар на форексу.

Van mreže Tango

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 390
 • Karma: 23
  • Pogledaj profil
Odg: Seci gubitak, pusti dobitak da raste
« Odgovor #7 poslato: 20.02.2015, 23:59:40 »
Na preporuku FXmoderatora - brokera FXCC, otvorio sam kod njih racun, demo, da vidim kako rade. Spredovi su mali, swapaovi u redu, brizna velika. Dva puta primetio sam kratak prekid u vezi. Tehnicka podrška postoji i redovno se interesuje kako mi ide isprobavanje i da li ću i kada otvoriti i real račun.

Izabrao sam polazni kapital 500 eur. Lot za rad 0,05, tj pip je hiljaditi deo kapitala (iznos sa kojim se osećam komforno). Ovde ću pokušati da objasnim kako sam duplirao račun u 165 trgovina. Na priloženom statementu sam bojama i brojevima označio karakteristične periode trgovanja. Trgovanje je dobrim delom poštovalo strategiju seci gubitak, pusti dobitak, zato je ova poruka u ovom podforumu. Trgovanje je ostvareno ručno uz pomoć EA koji mi je pomagao ali i odmagao. Opcije koje EA ima:

- po otvaranju pozicije postavlja joj željeni SL
- kada cena dosegne željeni plus, stavlja SL na Open cenu (stavlja BE)
- kada pozicija dosegne željeni plus, zatvara željeni deo pozicije
- javlja odgovarajućim zvučnim signalom zatvaranje M5, M15, H1, H4 sveće.
- javlja odgovarajućim zvučnim signalom (govorom) svaki 10 nivo (.10, .20 itd)
- javlja odgovarajučim zvučnim signalom (govorom) CPP nivo
- otvara poziciju na 00 nivou (uzima u obzir da je najbliža otvorena poz x ili više pipa daleko)
- otvara poziciju na zadatom nivou (uzima u obzir da je nabliža otvorena poz x ili više pipa daleko)
- otvara poziciju na EMI200 po M1, M5, M15, H1, H4 i EMI 50 na M1 (uzima u obzir da je nabliža otvorena poz x ili više pipa daleko)
(prethodne tri opcije služe samo da se ostvari precizan ulazak na navedenim mestima, EA ne određuje buy ili sell, korisnik zadaje)
- trenutno zatvara poslednjih x (x od 1 do ukupnog broja pozicija) pozicija, ako je suma profita x pozicija veća od nule ili manja od nule (za vanredne situacije kada imamo više pozicija a ne želimo da suma predje u minus, ili ako nam je dovoljno što je prešla u plus).

Periodi na statementu:

1. Haotičan period trgovine, nije po strat. seci gubitak, pusti dobitak.
2. Sečenje gubitaka i uspostavljanje pozicija u plusu. Vidi se karakterističan lagin pad jer velika većina pozicija završava ne BE ili malom SL.
3. Zatvaranje uspostavljenih plus pozicija. Ravni delovi su pokušaji uspostavljanja novih pozicija.
4. Period sečenja gubitaka i puštanja preživelih pozicija u plus.
5. Zatvaranje uspostavljenih plus pozicija. Nazubljenje na kraju govori da je zatvoreno nekoliko velikih minus pozicija (nije po strat) ali manjih od plus pozicija.
6. Odličan period sečenja gubitaka i puštanja plusa.
7. Zatvaranje uspostavljenih i naraslih plus pozicija. To se desilo pogrešnim rukovanjem sa EA. Isprobavao sam opciju da zatvori samo poslednje dve pozicije, ali je zatvorio sve. Kasnije se pokazalo dobrim jer je trend okrenuo.
8. Natavljamo sa korektnim sečenjem gubitaka.
9. Veliki pad ponovo zbog pogrešne upotrebe EA. Otvorio mi nekoliko pozicija sa uvećanim lotom koje su otišle u minus. Kako na forexu  biva, prva greška povlači drugu grešku (možda i nije greška), zatvorio je te  minus pozicije.
10 i 11. Nije me demoralisalo, naprotiv, uveren sam u dalji rast krive ako pokažem doslednost i strpljenje, nastavljam sečenje gubitka, puštanje plusa i zatvaranje naraslog plusa.
12. Natavljamo strat.
13. Nije po strategiji (vidi se po obliku krive). Došlo je do proboja H1 trougla. To sam očekivao, desilo se baš kada sam bio za računarom i nanizao sam 5 pozicija (naredna nije otvarana dok prethodna nije bila u pristojnom plusu i na BE) i zatvorio kada je račun dupliran. U prilogu je karata sa trejdovima iz ovog perioda.

I ranije smo na ovom forumu diskutovali o smislenosti, ili ne, dupliranja računa. Za mene je to kamen međaš. Duplirani račun omogućava duplranje lota, a da smo zadržali rizik sa kojim radimo. Istim brojem pipova i istim rizikom ostvarujete duplo veći profit. Ako ne uspevate da duplirate račun a želite, to znači da vama upavljuju emocije a ne da je strategija koju koristite loša. Svaka je dobra. Ako ste uspeli više puta da to uradite, onda vi znate šta radite i najverovatnije i ne čitate ovo.

Umesto zaklučka bih rekao da do pristojnih para (pipova) na forexu se se može doći ili 1. Puštanjem pozicija da narastu više stotina pipova (žuto i zeleno) ili 2. Nizanjem pozicija u plus kada cena krene (period 13). Time u pomeraju od npr 100 pipa, koji se dešava svakih par dana, uzimamo više stotina pipova. U oba slučaja na taj način dolazimo do više stotina pipova. Nekoliko puta više stotina pipova daje duplirani račun.
Тренд је једина сигурна ствар на форексу.

Van mreže Tango

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 390
 • Karma: 23
  • Pogledaj profil
Odg: Seci gubitak, pusti dobitak da raste
« Odgovor #8 poslato: 21.03.2015, 14:57:30 »
Prošlo je nešto više od mesec dana od prethodnog izveštaja sa računa kod Admirala. U prehodnom je bilo ukupno 282 trgovine u ovom 299. Samo 17 više. Razlog je što se nisam bavio ovim računom. U prilogu je strat. Balans je povećan ali to je samo preliven već ostvareni Equity. Stepenasti rast je ono što je dobro. Desno od zelene vertikle, novo u odnosu na prethodni post. Malo se popravio odnos prosečnog profit prema loss trejdu. Trenutno je aktivna samo jedna baj pozicija, što je premalo. Ali otvorena je na dobrom mestu na EMI 200 i 00 nivou (priložena D karta) i trenutno je na plus 150 pipa sa dobrim izgledima da dogura do oko 500 pipa što je tada čini pravim kandidatom za zatvaranje. Nema naznka okretanja MN trenda (priložena M karta).
Тренд је једина сигурна ствар на форексу.

Van mreže makarona365

 • Jr. Member
 • **
 • Poruke: 57
 • Karma: 3
  • Pogledaj profil
Odg: Seci gubitak, pusti dobitak da raste
« Odgovor #9 poslato: 24.03.2015, 11:09:06 »
Pozdrav druze,
Vidim iz tvojih prethodnih postova da ti ea ulazi u pozicije postavlja sl tp i ostalo.
Mada sa poslednje slike primecujem da u ovoj otvorenoj poziciji za gj nemas ni tp ni sl tako da pretpostavljam da dosta toga radis i rucno,
pa zato mi recimo nije jasno zasto recimo nisi usao rucno na liniji podrske malo ispod toga sl bi bio mnogo manji ,a rr odnos mbogo veci.
Inace ovo pisem i zato sto sam i ja u istoj poz. ali sam usao na liniji trenda ulaz 177.300 slicno radimo i ja koristim emu 200 , emu 20 i linije pa me zanima kakva su ti i predvidjanja za ovaj trejd. Vesti od malo pre za gdp nisu mnogo uticale na cenu tako da mislim da ovaj long moze da se produzi jos  450 pipsa o odnosu na ovu cenu dok pisem ,a moj tp je na 181.300

Ps.izvinjavam se za slovne greske kucam sa telefona

Van mreže Tango

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 390
 • Karma: 23
  • Pogledaj profil
Odg: Seci gubitak, pusti dobitak da raste
« Odgovor #10 poslato: 24.03.2015, 20:18:02 »
Hvala na pitanjima.

Ovaj račun iz poslednjeg posta je račun koji sam odavno otvorio na Admiralu. U međuvremenu sam prešao na brokera koji radi na 5 cifara, 3 na J parove (predpolsednji post), to mi više  odgovara, tako da sve manje pratim ovaj račun. Na ovome računo sam radio samo ručno, EA koji sam spominjao radi samo na 5 cifara. Dobro si primetio da nemam SL. Glupi previd posebno što je pozicija bila preko 100 pipa u plusu. Danas sam to primetio i zatvorio u 13.42 na minus 23 pipa. Zato sam napravio EA da ne dalje ne mislim o tome.

TP nikada ne stavljam. Stavim Be na 20 30 pipa plusa. Do 100-200 pipa plusa ne gledam poziciju. Ako dogura do 400-500 postaje kandidat za zatvaranje. Ako ih imam više otvorenih u velikom plusu deo ostavim da još rastu ili da se vrate na BE.

Mesto ulaska pozicije za koju pitaš je 178.07 u 9.59h Admiral vreme (naše plus 1h). Slika u prilogu. Ne vidim nikavu podršku ispod. RR odnos ne postoji u mom načinu trejda, ili ga bar ne računam. Nastojim da otvaram pozicje sa malim rizikom i da to uporno ponavljam. 95% i više pozicija će zavšiti na BE ili manjem minusu, ali će ostale dogurati do monstruoznog plusa. Da bih izračuno RR ne znam šta sa čime da delim, taj veliki plus sa SL te pozicije koji nije ni ostvaren ili sa sumom prethodnih minusa.

Eme i dalje koristim mada nastojim da ih se oslobodim. Cilj mi je da dođem do rada u kome ću gledati samo close vrednosti sveća, teoretski rad bez karata. Razlog je da ne bih bavio predviđanjem gde će cena. Ako se na to oslanjamo, gubićemo. Gledajući samo close vednosti sveća vidimo kanal, vidimo enguluf, vidimo trend, vidimo 00. Dovoljno. Ali ne i divljanje cene između. Praktično ideja je, ako je cena ide gore, kupujemo, ako ide dole, prodajemo. Tako prosto a tako teško.

Predviđanje. Nemoguće je predviđati. Ali verujemo, kao i većina trejdera, da će MN i W trend trajati i dalje, iako danima ide kontra. Ako baš i okrenu kontrola kontrola rizika će nas spasti.

Vesti ne pratim. Nemaju značaja u long trejdu. Neki put će zatvoriti poziciju, neki put će doneti plus. Na nama je da ograničimo minus a pustimo plus.

Možda će neko čitajući šta pišem pomisliti da meni trejd ide lako. Daleko od toga. Na drugom računu prolazim kroz agoniju od 50 poslednjih trejdova koji su svi zatvorili na BE ili minusu. Zašto je tako to se vidi po D karti GJ para koji 8 dana već kanališe na EMI 200 D. Da li mi neke pozicije pobegnu u veći minus nego što treba. Da. Da li zatvorim poziciju ranije nego što sam planirao. Da. Ali zato znam da svaki put kada ne podbacim i sprovodem zacrtano, pozitivan rezultat ne izostaje.
Тренд је једина сигурна ствар на форексу.

Van mreže makarona365

 • Jr. Member
 • **
 • Poruke: 57
 • Karma: 3
  • Pogledaj profil
Odg: Seci gubitak, pusti dobitak da raste
« Odgovor #11 poslato: 25.03.2015, 13:52:06 »
evo prvo gde su linoje trenda u ovom slucaju

Van mreže makarona365

 • Jr. Member
 • **
 • Poruke: 57
 • Karma: 3
  • Pogledaj profil
Odg: Seci gubitak, pusti dobitak da raste
« Odgovor #12 poslato: 25.03.2015, 14:17:30 »
evo I malo uvecani ulasci u pozicije, meni su generalno linije tenda neophodne da bih imao sto bolji ulaz. Ne bih mogao u zivotu da se vodim samo PA I pogodjenim terndom jel onda gde staviti sl. RR odnos mi je jako bitan jer mi je uvek zatvaranje prvog dela pozicije rezezrvisano na emi 20
naravnosim u slucajevima gde su mi eme iznad ili ispod linija podrske ili otpora ili u ravni sto je lutkica) pa u tom prvom delu pozicije gledam da je rr barem 1 prema 4 u odnosu sl prema tp. U ovoj sadasnjoj trgovini ulazim na poziciji na trecem dodiru cene trend linije sto bas I ne volim jer na tim mestima fondovi I banke (barem je to moj utisak rlo cesto poguraju cenu pa iznenadni spajk proguta sl). Srecom znam kako nacrtati liniju pre drugog dodira cene linije trenda I to je mnogo pouzdanije I omogucuje raniji ulazak pa cu svremenom okaciti neku sliku I takvog ulaza.

Pozdrav

Van mreže Tango

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 390
 • Karma: 23
  • Pogledaj profil
Odg: Seci gubitak, pusti dobitak da raste
« Odgovor #13 poslato: 25.03.2015, 22:26:54 »
Lepe su TL koje si nacrtao. Trend linije imaju veliku snagu. Treći dodir naročito volim. Spominješ i drugi. Drugi znam da nacrtam kada imam TL na dve tačke. Tada crtam, kada je moguće, paralelnu liniju sa druge strane sveća - formiram kanal. Ta linija po pravilu dodiruje sveće u jednoj tački. Svaki naknadni dodir cene te druge TL, je drugi dodir i mesto za ulazak.

Zatvaranje sveće je uvek dobar signal i za ulazak u poziciju i za izlazak iz loss pozicije: Npr imali smo engulf na gore. Prvo down sveća (1), pa up sveća (2) koja je veća od down. U pitanju je proboj up, proboj otvaranja sveće 1. Odličan signal za buy. Na zatvaranju druge, tj otvaranju treće, ulazimo buy. U drugoj varijatni ulazimo, kada sačekamo da se cena sveće 3 vrati do pola tela sveće 2. Time ćemo propustiti neke ulaske ali možemo ići sa manjim SL. SL stavljamo nešto ispod opena sveće 2. Drugi pristup, koji mi se više sviđa, je da loss poziciju zatvorimo po zatvaranju 3 sveće. Prednost je što nas repovi na dole neće izbaciti iz loss pozicije koja potom prelazi u plus. Mana je što je loss neki put veći. Treći pristup je po meni najbolji i najteži. Pratiti poziciju i ručno je zatvoriti ili joj staviti Be ako dosegne valjan plus.

Isto je ako imamo trend. Ako imamo dve nanizane sveće na istu stranu idemo sa pozitinim stavom da će se trend nastaviti. Otvaramo poziciju na zatvaranju stare/otvaranju nove sveće ili na vraćanju od 50% prehodne. Postupak možemo nastaviti na otvaranju sledećih sveća ako ima dovoljno pokretljivosti tržišta. Mnogo puta ćemo pretrpeti loss, ali će zato neke pozicije ostvariti vrtoglav plus, pod uslovom da smo ih pustili da narastu. A neki put će nam se posrećiti i imati nekoliko nanizanih pozicija što isto dovodi do nestvarno velikog plusa. Gubimo u kanalu jer je ovo praćenje trenda.

Pozdrav
Тренд је једина сигурна ствар на форексу.

Van mreže Tango

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 390
 • Karma: 23
  • Pogledaj profil
Odg: Seci gubitak, pusti dobitak da raste
« Odgovor #14 poslato: 26.03.2015, 07:49:49 »
Ulazi u pozicije, izlaz, su stvar lične prirode. Zavise od priorode i temaramenta tredera. Od toga šta je kome prihvaljivo ili ne. Za mene je idelano da nađem mesta ulaza malog rizika. Da uđem, sačekam da li će razvoj događaja biti kakav sam se nadao. Ako se to ostvari stavljam poziciju na Be i zaboravljam je. Ako stvari krenu u minus, procenjujem situaciju, ostati još malo ili ne. U svakom slučaju izaći što pre. Pretrpeti mali loss i ne biti u stanju nadanja da će se cena vratiti.

U prilogu su ulazi koje sam napravio jutros sa kojih se možda vidi o čemu pišem. Pošto mene zanima samo mali loss, do 20 piap, u proseku 10-12, trendovi niti TL sa većih TF nemaju uticaja na ulazak u poziciju.
Тренд је једина сигурна ствар на форексу.