Autor Tema: Irska - šta se dešava?  (Pročitano 2835 puta)

Van mreže NenadPavlov

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
Irska - šta se dešava?
« poslato: 20.11.2010, 12:39:43 »
S obzirom da mi ekonomija nije struka i da mi je do upoznavanja sa forexom vrlo malo značila, da ne kažem nimalo, molio bih da mi neko od upućenih objasni kakva je sad to drama oko Irske. Ne mogu da pohvatam, jel njima treba pomoć, a oni je ne žele, ili im ne treba, a EU hoće da im nametne ili nešto treće? I zbog čega se to desilo (šta god da je u pitanju)? Vidim neki spominju ugroženu Evrozonu, EU, EUR, itd. Jel to baš tako strašno ili je samo naduvavanje radi prikrivanja nekih možda većih problema (uvek ima nešto u pozadini)?

Hvala
"The best indicator for ANYTHING is between your ears."

Van mreže TheSage

• Sr. Member
    • Pogledaj profil
Odg: Irska - šta se dešava?
« Odgovor #1 poslato: 20.11.2010, 13:04:09 »
Problem Irske je što je pre krize imala veoma atraktivno bankarstvo, gde su stanovnici i kompanije iz EU a posebno iz GB, ulagali ogromne novce. Novci su naravno tekli odatle u veoma atraktivne fondove po USA i kada se domino efekat pokrenuo preti lančano da sve sruši tako da, negde mora  da se podupre da se ceo niz ne bi srušio. Upravo to sada EU radi u Irskoj pošto je Irska račva u domino nizu i ako ona bankrotira, niz kreće prema GB a i prema dosta drugih destinacija u EU. Najverovatnije pod pritiskom GB zbog mogućeg napuštanja EU a i zbog opasnosti od bankrotstva mnogih po EU, EU se kao i USA dohvatila dodatnog i paritetnog štampanja para kako bi se stvari bar privremeno ispeglale a sve to opet ide na korist Kine i svih drugih koji koriste zdrav novac.

Van mreže urosh1

• Hero Member
    • Pogledaj profil
Odg: Irska - šta se dešava?
« Odgovor #2 poslato: 20.11.2010, 14:11:30 »
Lepo receno.

A s druge strane najava Centralne banke Kine da ce podici za 0.5% koeficijet za obavezne rezerve kod domacih banaka kako bi suzbili inflaciju,zvanicno stupa na snagu od 29 Novembra. Ovo bi trebalo da ide u korist USD.