Autor Tema: SWING strategy  (Pročitano 5774 puta)

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
SWING strategy
« poslato: 10.09.2010, 22:31:10 »
evo  jos jedne  ''jednostavne ''  strategije  ,swing strategija .
Ovo  je strategija  koja  se moze  izvoditi  na  svim  TF  ,ali  je  ja  najvise  koristim na  weekly  nivoou ,kako bih  dobio  bolji pregled  desavanja  na duzem roku  ,ili generalno  trenda   odredjenog  valutnog para .
Ima  ljudi koji kazu  da  istorijski  nivooi  ne  znace  nista  ,ja  se  ne   bih slozio  . To su nivooi na  koje morate  obratiti  paznju  . Tehnicka  analiza  prati  desavanja  u svijetu  odnosno  fundamentalne objave  ,jer  objave  poput  kamatnih stopa  direktno uticu  na investitore  koji  ulazu  veliku  kolicinu  novca  u obveznice . Sve ovo  moze  da  se  uoci  na  grafiku  ,ali  je  pogresno misljenje  da  jedna  nacrtana  linija  predstavlja  egzaktan broj  gdje  ce  cijena  napraviti  preokret  . Umjesto  toga  ,linije  /trend    treba  posmatrati  kao  ''zonu'' na  koju  treba  obratiti  paznju . U  tim  ''zonama '' cijena  se lomi  i stvara  se  zapravo  kanal  ,iza koga  slijedi  breakout  ..taj  breakout  je  zapravo  nagomilani  limit  velikih  igraca ,koji  su  na  ovaj  ili  onaj  nacin  saznali za  dalja  desavanja  u odredjenoj zemlji ,odnosno ekonomiji . 
Zamislite  da  jednom  Donald  Trump  kazete  ,mozda  ce  EURO  rasti  ,a mozda nece  ?  Mozda  cete  ostvariti  prinos  od  10%  a mozda  i  necete  ?  Naravno  ,nikada  ne  biste  mogli  da  savjetujete  ovakve  igrace  ,oni zele  da znaju  ,kako  ,koliko,kada  i  koliko je  sigurno  ....a  za  takvo  nesto  je  najbolje  obveznica  :)  Zbog  birokratskih   zahvata  ,odnosno  administracije  kao i  kolicine  novca  ,ovakim  igracima  nije moguce  kupovati  i prodavati  obaveznice  na  kratkom  roku  ,i  to  se  sve  vidi  na  grafiku  ;) 

Nazad  na  strategiju  :) 
 Da  bih  uzeo  trejd   ,ja  trazim  3:1   u  odnosnu na  kanal (dvije  plave  lnije) .  Ako  je  kanal  recimo  300  pipa  ,onda  cu  uzeti trejd  ako  je  od  tog kanala  ''istorijski ''  napravljeno  pomjeranje  od najmanje  900  pipa  . Ovo  je nacin  ,koji  sam naucio  od  jednog  dugogodisnjeg  trejdera(Sam Saiden -googlajte  )  ,ali  svako  moze  sebi  postaviti  svoj  kriterijum .
Ima  vise  nacina  kako  uci  u  poziciju  ,  jedan  od  nacina  je  sacekati da  se  zatvori  svijeca  koja  se jasno  odvaja  od  kanala  .   U  slucaju  da  cijena  jako  probije kanal,onda mozete  uci  pola  pozicije ,a  pola  ostaviti  nakon  zatvorene  svijece  .oNO  sto  je   bitno  ,nikako  ne  trgovati  kada  se  cijena  nalazi  u  kanalu (sto  se  tice ove  strategije (ali  ako  imate  range  strategiju  ,samo izvolite ) ,jer  mi  ne  znamo kuda  ce  cijena  ,mozda  probije  istorijski nivoo  podrske  ,pa  onda  prodajemo  ,ili se  odbije  od  toga  nivooa  i onda kupujemo  .   Sl  je  na  suprotnoj  strani  kanala   ,TP  je  na sledecem  nivoou  gdje  se  istorijski  cijena  lomila  .

To  je  to 
Srecno  !

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
Odg: SWING strategy
« Odgovor #1 poslato: 11.09.2010, 15:58:49 »

Primjer  USD/CAD   ,H4  . 

Van mreže xomep

• Full Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: 15.09.2010, 10:35:03 »
hehe, meni ovde nishta nije jasno  :)
konkretno kod ove zadnje slike usdcad, ima toliko plavih linija da sam se pogubio....
molim te da mi objasnish.... ako ti nije teshko....
hvala.....

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: 15.09.2010, 16:13:11 »
Plave  linije  predstavljaju  ''zonu''  odnosno  support  ili resistance na  grafiku  .  One  su  zadebljane  kako  bi  smo  obratili  paznju  na  tim  nivoima .  Kada  cijena  udje  u  plavi box  ,pozeljno  je  biti  veoma oprezan jer  zbog  ''necega'' u  proslosti  cijena  je  pobjegla sa  tog  nivoa  . TO  nesto, je obicno   intervencija centralne  banke  ,kako  bi  ispunila  ekonomsku  politiku koju  zagovara  zemlja . Probijanjem  tog  levela ili  odbijanje  daje nam  dobru  ulaznu  poziciju i  generalno  ''sliku  buduceg  kretanja ''  cijene . Ovo  sam stavio  pod  navodnicima  ,jer  ako  se  dese neke  katastrofe koje  se ne mogu  predvidjeti (uragani ,zemljotresi ,pozari ,ratovi , politicki skandali ....) onda ce  predstavnicima  centralnih  banaka  biti  mnogo  teze  da nagovore  investitore  da  ulazu  u  njihovu  zemlju  . Isto  tako vlada nece  moci da  ispuni  svoje  zadatke  postavljene  za  godinu dana . Sve  ovo  se  vidi  na  graficima kao  swing (preokret )  ili  konsolidacija  pa  probijanje  itd...    Ono  sto  je  bitno  ,ovo  predstavlja  ''  zonu'' znaci  nikako egzaktan  broj koji nam  predlaze  Buy ili Sell .  Ova  strategija  koristi  veci  SL  pristup  ,ali  isto  tako  i  TP  ..kazem  moze  da  se radi  na  bilo  kojem  TF ali  obavezno proucite  strukturu trzista  prilikom  trgovanja  na manjim TF  (volatilnost ..)  Ako  bi  koristili  ovaj  grafik na  nedeljnom  nivou  ,a  hocete  da  trgujete  na M5  i  postavljate  SL  na M5 onda  tu  nema  nikakve  logike jer  kako  sam  naveo  na manjim  TF  veliki  igraci  prave  razne ''' neodredjene  pokrete ''svakog dana sa  ciljem  peljesenja  svih  nas  ,  ali  logiku  koja se  krije  iza  ove  strategije  proporcionalno  mozete  da  rasporedite  na svakom  TF  i obratite  paznju  na  cijenu  kada se  njima  primice  .
Zapamtite  da  se  trziste  pomjera  zbog  zarada ,tj.  spekulanti  mu daju dodatnu  likvidnost  ,ali  je ono budno praceno  od  strane  vladinih  institucija . Zato  ako  poznajete fundmente  i mozete  da  ih interpretirate  ,cak  ne mora  ni  100%  sigurno  postoji  mogucnost  dobre zarade . 
NPR.  Danas  smo imali  priliku  da  vidimo kako  izgleda  intervencija  centralne  banke Japana  BOJ . Za samo 10h  sati  trgovanja  Yen  je pao  u  odnosu  na  dolar  oko  300  pipa . Iako  trziste  uvijek  pretjerano  reaguje  , ovakvom  odlukom  se  dalje  kreaira  ponuda  i potraznja  kako  na  trzistu  valuta  ,tako  i  na  ostalim  trzistima /opcije,fjucersi ,ostali  finansijski  derivati  ...  Ko  trguje  vijestima  ,danas  je  bio  odlican  dan ,ali  ko  je  swing trejder  danas  dobija  zeleno  svijetlo  o  mogucem  obrtu  trenda  ,i  onda  trazi  povoljan  period  kada  da udje  u  poziciju  !

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: 15.09.2010, 22:22:04 »
AUD/USD  primjer 

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: 16.09.2010, 22:10:06 »
GBP/YPU     

Van mreže Butko

• Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: 23.09.2010, 10:40:52 »
Ja koristim Swing strategiju.  Swing Trading podrazumijeva trgovanje koje traje od jednog do nekoliko dana. Trgujem na srednjem roku tako da pozicije mogu ostaviti otvorene i tokom noći. Ne moram ostajati ispred monitora, dovoljno je da povremeno proveravam i obavezno stavim stop naloge. Pratim ekonomske vesti svakog dana. Trgujem 2-3 valutna para, jer češće praćenje vesti mi ne dozvoljava širok izbor. Koristim  časovne i četvoročasovne sveće. Koristim takođe tehničku analizu da bih odredio mesta za ulaz i izlaz trgovanja. Stop-loss postavljam na 50-100 pipa, a take profit od 100-500 pipa. Od tehničkih alata najčešće koristim MA, linije podrške i otpora i Fibonačijeve nivoe. Veća je potencijalna zarada, stres i psihološki pritisak su manji, a takođe su manji troškovi otvaranja pozicija. Tokom noći postoji overnight rizik na otvorene pozicije. Preciznost kod ovog načina je manja.

Van mreže xomep

• Full Member
    • Pogledaj profil
« Odgovor #7 poslato: 23.09.2010, 13:45:31 »
Ja koristim Swing strategiju.  Swing Trading podrazumijeva trgovanje koje traje od jednog do nekoliko dana. Trgujem na srednjem roku tako da pozicije mogu ostaviti otvorene i tokom noći. Ne moram ostajati ispred monitora, dovoljno je da povremeno proveravam i obavezno stavim stop naloge. Pratim ekonomske vesti svakog dana. Trgujem 2-3 valutna para, jer češće praćenje vesti mi ne dozvoljava širok izbor. Koristim  časovne i četvoročasovne sveće. Koristim takođe tehničku analizu da bih odredio mesta za ulaz i izlaz trgovanja. Stop-loss postavljam na 50-100 pipa, a take profit od 100-500 pipa. Od tehničkih alata najčešće koristim MA, linije podrške i otpora i Fibonačijeve nivoe. Veća je potencijalna zarada, stres i psihološki pritisak su manji, a takođe su manji troškovi otvaranja pozicija. Tokom noći postoji overnight rizik na otvorene pozicije. Preciznost kod ovog načina je manja.

da li bi mogao neki skrinshot da postavish, pa da vidim tvojee ulaz? zanima me jako ova strategija. da li bi ja kao relativni pochetnik mogao da savladam ovus trategiju? ako ti ne bi bio problem, da postavish neki grafik tachno kad bude bilo vreme za ulazhenje, pa da skontam kako to tachno funkcionishe.
ostale strategije koje su markot i ostali postavili na sajt sam razumeo, isprobao i koristim jedino mi ova nije bash najjjasnija.....
hvala...

Van mreže Butko

• Pogledaj profil
« Odgovor #8 poslato: 24.09.2010, 08:58:59 »

da li bi mogao neki skrinshot da postavish, pa da vidim tvojee ulaz? zanima me jako ova strategija. da li bi ja kao relativni pochetnik mogao da savladam ovus trategiju? ako ti ne bi bio problem, da postavish neki grafik tachno kad bude bilo vreme za ulazhenje, pa da skontam kako to tachno funkcionishe.
ostale strategije koje su markot i ostali postavili na sajt sam razumeo, isprobao i koristim jedino mi ova nije bash najjjasnija.....
hvala...
[/quote
Trenutno nemam otvorenih pozicija ali ovako bi trebalo da izgleda.

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #9 poslato: 01.10.2010, 18:27:04 »
AUD/USD  primjer 

Evo  kao  sto vidimo  iz  ovog  primjera  koji   sam  skinuo  maloprije i  uporedio  sa   15 dana  starim  chart-om  ,prilicno  lijepo  su  ispostovane  zone  koje  sam  oznacio  .  Potencijalni  ulazak  prije  15  dana  mogao  nam je  donijeti  300  pipa  .  Obratite  paznju na  zonu na  kojoj  se  cijena  sada  nalazi  ,jer  ne  znamo kuda  moze  otici  cijena  .  Ako  posmatramo  fundamente  i   rjesenje  FOMC  da  oslabi  USD  ,moguc  je  nastavak  Buy  ..ipak  budimo  oprezni .

Sto  se  tice  same  strategije  ja  ne  bih  usao   prije  15  dana  jer  nije  ispostovan  moj odnos  1:3  rizika ,ali  opet  svako moze  sebi  odrediti  taj  risk . Takodje  pracenje  ovakvih  velikh  TF  nam  daje  dobar  uvid  za  recimo  intraday  trgovinu  .

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #10 poslato: 20.10.2010, 17:13:34 »
i  evo  poslije  Mjesec  dana  opet  posmatramo  istu  sliku .

Kao  sto  mozete  vidjeti  cijena  se misli  oko  ovog  nivoa  ,tj.  nalazi  se  u jednom grcu prije nego  li  odredi  kuda  ce . Sada  vec  imamo  prilicno  jaku  strategiju i  definisane  nivoe  ulaska  ;)
Vidite  na  slici  da sam  nacrtao  dvije  crne  linije  koje  predstavljaju  High /LOw .   Ovo  su odlicna  mjesta gdje  mozemo postaviti  nase pending ordere +   odredjeni broj pipseva  po  slobodnoj volji  .    Prilikom  ulaska  u  poziciju  kazao  sam da  treba  cekati zatvaranje  jedne  svijece  ili  uci  odmah  nakon proboja nivoa  (trend  linije )   sa  pola  pozicije  i  jos  pola  nakon zatvaranja  svijece .    U  ovom  slucaju  ,ako  ste  stavili  mali  SL  ,tj.  do  trend  linije  ako ste  bili  u  BUY  na  predhodnoj  svijeci ,najvjerovtnije  bi izgubili  jer je sledeca  svijeca  pokupila  SL .  Pa  je potom  Sell  svijeca  aktivirale sve  pending  ordere  koji su bili postavljeni  odmah iza  donje  trend  linije  ,i cijena  se  naglo vratila  ....tako  da onima koji   su  na  SELL , sada  prijeti  opasnost   aktiviranja  SL  .  Ovakve  stvari su veoma ceste  ,jer  veliki igraci  znaju  za ove levele  i  redovno  ih  koriste  kako  bi pocistile ucesnike  na  FX . Zato sam  naveo  da je jedan od najvecih problema  to  sto  ljudi traze  ''tacan  broj  ''  oko  kojeg  ce  se  cijena  lomiti  . FX  je  kao covjek ...zivo  tj. vecinom  reaguje uobicajeno  ,ali nikada ne  znate  kada  ce  uradi nesto  nepredvidjeno ;)  Medjutim  ,neki fundamenti  moraju biti ispostovani  ...covjek  mora  da  jede  ,pije  ,spava ...tako  i FX  ,kada tad  se  mora  pojaviti  cist  signal .  Na  nama  je  da li cemo to  iskoristiti
 ;)

Sa lijeve  strane  vidimo  da je  nivo   koji sam  iscrtao  i  naglo  padanje  cijene  (railly ) ispostovao  moj  odnos  1:3  . To  jeste  ,zbog necega  cijena  u  proslosti  tu  nije mogla  da  ostane  i  odatle  je prilicno  brzo otisla .   Obratimo paznju  ;) 
Izvise  onog  HIGH  koje  sam  podvukao  na  desnoj strani   ,se nalazi  Turtle teorija koja kaze  da  se  vise  novaca  moze  napraviti  nakon  proboja  HIGH  a  ne  samo na  swing -preokretima  (top /bottom ) . Ako  dodamo fundamente  i  FOMC  ,mozemo  predpostaviti  da  vise  sansi imamo  na  BUY  nego  na  SELL ;)

To   je  to  ;) 

Srecno 

Van mreže markot

• Moderator
  • Sr. Member
  • Alea iacta est !
    • Pogledaj profil
« Odgovor #11 poslato: 05.11.2010, 16:15:48 »
Evo  nas  opet  poslije  15 dana  .

Kao  sto  vidimo  sa  slike , nasa  predpostavka  na  BUY  AUD/USD  je  za  sada  odlicna  !  Imali  smo jedan  lijep Raily  ,a nas  entry  na  predhodni  HIGH  je bio  ispravan  .   Pratimo  dalja desavanja  ...