evo jos jedne ''jednostavne '' strategije ,swing strategija .
Ovo je strategija koja se moze izvoditi na svim TF ,ali je ja najvise koristim na weekly nivoou ,kako bih dobio bolji pregled desavanja na duzem roku ,ili generalno trenda odredjenog valutnog para .
Ima ljudi koji kazu da istorijski nivooi ne znace nista ,ja se ne bih slozio . To su nivooi na koje morate obratiti paznju . Tehnicka analiza prati desavanja u svijetu odnosno fundamentalne objave ,jer objave poput kamatnih stopa direktno uticu na investitore koji ulazu veliku kolicinu novca u obveznice . Sve ovo moze da se uoci na grafiku ,ali je pogresno misljenje da jedna nacrtana linija predstavlja egzaktan broj gdje ce cijena napraviti preokret . Umjesto toga ,linije /trend treba posmatrati kao ''zonu'' na koju treba obratiti paznju . U tim ''zonama '' cijena se lomi i stvara se zapravo kanal ,iza koga slijedi breakout ..taj breakout je zapravo nagomilani limit velikih igraca ,koji su na ovaj ili onaj nacin saznali za dalja desavanja u odredjenoj zemlji ,odnosno ekonomiji .
Zamislite da jednom Donald Trump kazete ,mozda ce EURO rasti ,a mozda nece ? Mozda cete ostvariti prinos od 10% a mozda i necete ? Naravno ,nikada ne biste mogli da savjetujete ovakve igrace ,oni zele da znaju ,kako ,koliko,kada i koliko je sigurno ....a za takvo nesto je najbolje obveznica

Zbog birokratskih zahvata ,odnosno administracije kao i kolicine novca ,ovakim igracima nije moguce kupovati i prodavati obaveznice na kratkom roku ,i to se sve vidi na grafiku
Nazad na strategiju
Da bih uzeo trejd ,ja trazim 3:1 u odnosnu na kanal (dvije plave lnije) . Ako je kanal recimo 300 pipa ,onda cu uzeti trejd ako je od tog kanala ''istorijski '' napravljeno pomjeranje od najmanje 900 pipa . Ovo je nacin ,koji sam naucio od jednog dugogodisnjeg trejdera(Sam Saiden -googlajte ) ,ali svako moze sebi postaviti svoj kriterijum .
Ima vise nacina kako uci u poziciju , jedan od nacina je sacekati da se zatvori svijeca koja se jasno odvaja od kanala . U slucaju da cijena jako probije kanal,onda mozete uci pola pozicije ,a pola ostaviti nakon zatvorene svijece .oNO sto je bitno ,nikako ne trgovati kada se cijena nalazi u kanalu (sto se tice ove strategije (ali ako imate range strategiju ,samo izvolite ) ,jer mi ne znamo kuda ce cijena ,mozda probije istorijski nivoo podrske ,pa onda prodajemo ,ili se odbije od toga nivooa i onda kupujemo . Sl je na suprotnoj strani kanala ,TP je na sledecem nivoou gdje se istorijski cijena lomila .
To je to
Srecno !